DEPREMDEN ETKİLENMEYEN YENİ TEKNOLOJİ YAPILAR
İnşaat sektöründe yüz yıllardır inovasyon yapılamadı, yapılar sadece betonarme, çelik ve ahşap kullanılarak tasarlandı ve inşaa edildi… Şimdiye kadar!
Fiber kompozit malzemeden üretilmiş, birbirine geçmeli bloklar ve profiller ile inşaa edilen yeni bir teknoloji bugün Türkiye’de. Bu teknoloji ile üretilen yapılarda temel haricinde beton veya çelik kullanılmamaktadır. Dolayısıyla yapı hafif (betonarme binaya göre 1/6 ağırlığında) ve aynı zamanda çok güçlüdür. Günümüzün en gelişmiş yolcu uçaklarının gövdeleri fiber kompozit malzemelerden üretilmekte olduğu gibi, günümüzde evler ve 5 kata kadar binalar benzer teknoloji ve malzemeler ile üretilmektedir.
Fiber kompozit malzeme ile inşaa edilen yapılarda inşaat suresi %70 daha kısadır. Anahtar teslim inşaat yapım süresi 1 ve 2 katlı evlerde 40-60 gün, 3 ve 5 katlı bloklarda ise 90-120 gündür.
Sürdürülebilir, çevre dostu, hızlı inşaa edilebilen ve içinde hiçbir şekilde kanserojen madde bulunmayan, yüzyıl ömürlü bu yapılarda güvenle yaşanılabilir.
Coğrafyamızın çoğunluğunda diri faylar bulunmaktadır ve ülkemiz maalesef deprem ülkesidir. Bu gerçek ile yaşamaya alışmak ve önlemlerimizi almak zorundayız. Fiber kompozit yapılar, deprem kuşağında olan ülkemizde güvenli bir yaşam imkanı sunmaktadır. Bu teknoloji ile üretilen yapılar, üniversitelerde yapılan deprem testlerinde en yüksek şiddetli deprem senaryolarına maruz bırakılmış ve etkilenmemiştir. İlgili test sonuçları üniversite raporları ile tescillenmiştir.
Küresel ısınma gelecek nesillerimizi ve dünyamızı tehdit etmektedir. İklim değişikliği ile mücadelede karbon salınımının azaltılması esastır. Çimento ve çelik üretimi karbon salınımı son derece yüksek olan proseslerdir ve küresel ısınmanın %15’ine doğrudan bu sektörler sebep olmaktadır. Ahşap yapılar ise karbon salınımını azaltan ağaçların kesilmesine sebep olmaktadır. Dolayısı ile Demir, Beton ve Ahşap kullanılmadan fiber kompozit ile inşaa edilen çevre dostu yapılar küresel ısınma ile mücadelede önemli bir yer teşkil etmektedir.
Amerika Birleşik Devletleri’nde de yapı izni ve tescili bulunan bu yapı sistemi ile konutlar üretilmektedir. Teknolojinin patent sahibi ve geliştiricisi Yeşil Holding kuruluşları olan Renco Kompozit A.Ş. ve Fiberr Fiber Reinforced Resins Kompozit Tekn.Dış Tic. A.Ş. şirketleridir.
Yeşil GYO bu yeni teknoloji ile deprem bölgelerinde depremden etkilenmeyen villa projeleri ve 5 katlı konut projeleri yapmayı planlamaktadır.